Haber

Site Rengi

11.07.2020 - Yeni Nesil Firma Rehberi
Firmam

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmanın Yolları

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmanın Yolları
REKLAM ALANI

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmanın Yolları

Bulaşıcı hastalıklar, mikrop ve bakteri gibi çok küçük yapıdaki mikroorganizmaların neden olduğu hastalık türüdür. Bulaşıcı hastalığa neden olan bakteriler genellikle vücutta bağırsaklarda bulunur fakat genel olarak tüm vücutta yayılım gösteren çeşitleri de vardır. Vücutta başka doku ve organlara geçerek hastalığa neden olurlar. Bazı mikroorganizmalar ise vücuda topraktan, ortamdan veya çevredeki cisimlerden geçebilir.

İnsana hastalık bulaşması için bir çok yol vardır. Bazı mikroorganizmalar, insandan insana geçerek hastalığa sebep olur. Bazıları özellikle böceklerden olmak üzere birçok hayvan aracılığı ile insanlara taşınabilir. Bunların yanı sıra, yediğimiz yiyeceklerden, hijyen kurallarına uygun temizlenmeyen ürünlerden, ya da kirli su kaynağı olan suların tüketilmesi ile bulaşabilmektedir.

Bulaşıcı Hastalıkların Belirtileri

Bulaşıcı hastalıklar genellikle insana bulaştığında aynı tepkilerle vücutta baş gösterdiklerini belirtirler. Her bulaşıcı hastalığın belirli başlı semptomları bulunur fakat genel olarak ortak olan belirtiler ve işaretler bulunmaktadır. Bu hastalık belirtileri;

  • yorgunluk,
  • ateş,
  • kas ağrıları,
  • ishal,
  • öksürmedir.

Yukarıda saydığımız semptomların görülmesi üzerine vücutta yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu bilinmeli, vücut sağlığı göz ardı edilmemeli ve sorun bulunmalıdır.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

  1. Kişisel temizliğin düzenli yapılması gerekir.
  2. Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra eller yıkanmalı, dış etmenlerden ağza girebilecek olan mikroorganizmalardan arınma sağlanmalıdır.
  3. Yenilecek yiyeceklerin hijyenik olmasına dikkat edilmeli, besinler bol su ile yıkanarak tüketilmelidir.
  4. Aşısı olan bulaşıcı hastalıklara karşı aşı olarak bağışıklık kazanılmalıdır.
  5. Öksürme, tıksırma anlarında burun ve ağız çevresi peçete ile kapatılmalı ve peçete tek kullanımdan sonra atılmalıdır.
  6. Şayet peçete bulunmuyorsa kol içi kullanılmalı, kesinlikle eller kullanılmamalı ya da açık bir şekilde öksürülmemelidir.
  7. Ateşli hastalığa sahip kişilerle temastan kaçınılmalıdır.
  8. Toplu taşımalarda ve toplu kullanıma sahip alanlarla çok fazla kişinin temas ettiği alanlara temas etmek azaltılmalıdır. Temas sağlandıktan sonra mutlaka eller güzelce yıkanmalıdır.
  9. Tuvaletler temiz tutulmalı ve tuvaletten sonra mutlaka eller bol su ve sabun yardımı ile yıkanmalıdır.
  10. Kişisel eşyalar toplu kullanılmamalıdır. Özellikle evlerde herkesin kendi havlusu bulunmalıdır.
  11. Dengeli beslenilmelidir. Et, süt, yumurta gibi yiyecekler çiğ bırakılmamalı, güzelce pişirilmelidir.
  12. Evlerde dezenfekte işlemi uygulanmalı, her türlü haşereye karşı önlem alınmalıdır.
  13. Bulaşıcı hastalık belirtileri var ise, kesinlikle toplu ortamlara girmekten kaçınılmalı, bir kaç gün evde dinlenerek, semptomlar takip edilmelidir.
  14. Semptomların hastalık belirtisi olduğu anlaşıldığında tıbbi yardıma başvurmak gerekir.

Unutulmamalı ki bulaşıcı hastalıklar, uygun önlemler alınmadığı ve doğru alışkanlıkların sürekli tekrarlanmadığı sürece kolaylıkla bulaşabilir.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ